Haruldaste muldmetallide elektrokeemia

LÜHITUTVUSTUS

Üleminek taastuvenergiale nii energeetika- kui tööstussektoris vajab üha enam geoloogiliste resursside kasutuselevõttu ja nende väärindamiseks alternatiivseid, looduskeskkonda vähem saastavaid tehnoloogiaid. Eestis on üheks selliseks toormeks fosforiidimaak, milles sisaldub ka arvestatav kogus haruldasi muldmetalle. Nende eraldamine võimaldaks nii Eestis kui ka Euroopa Liidus arendada tööstust, mis sõltub eelkõige haruldaste muldmetallide toorme olemasolust. 

Projekti eesmärk on töötada välja raskete ja kergete haruldaste muldmetallide elektrokeemiline sadestustehnoloogia, kasutades energiatõhusaid ioonseid vedelikke ja nende segusid.  Selleks rakendadakse haruldaste muldmetallide eraldiste kontsentraate, mida on võimalik lahutada kaaselektrolüüsi teel. Elektrokeemilised sadestised puhastatakse redutseerivas gaasikeskkonnas nanopulbrite saamiseks. 

Haruldaste muldmetallide ekstraheerimisel on peamiseks toormeks Eesti fosforiidimaak, aga ka Eesti kunagise fosforiiditööstuse jäätmed. Samuti sobivad mineraalsete toorainete jäägid, mis on tekkinud Ida-Virumaa mineraalsete toormete keemilisest ekstraheerimisest. Uus meetod oleks seni kasutuselolevatega võrreldes 2–5 korda energiasäästlikum ning toodaks 10 korda vähem reovett. 

Samuti sobiks see kasutamiseks ka väiksematele tootmisettevõtetele. 

Ove Oll

Tartu Ülikool

Füüsikalise keemia teadur

ove.oll@ut.ee

Töörühma liikmed​

Jaanus Kruusma

Tartu Ülikool

Füüsikalise ja elektrokeemia teadur

jaanus.kruusma@ut.ee
Meelis Härmas

Tartu Ülikool

Füüsikalise ja elektrokeemia teadur

meelis.harmas@ut.ee
Riinu Härmas

Tartu Ülikool

Innovatsiooniprojektide juht

riinu.harmas@ut.ee
Georg Gorbatovski

Tartu Ülikool

Keemik

georg.gorbatovski@ut.ee

PUBLIKATSIOONID